top of page

Sahte klavye hareketleri ile sözde çalışma izlenimi yaratan bankacılar işten çıkarıldı

Bloomberg'in haberine göre ABD merkezli banka Wells Fargo, "mouse jigglers" teknolojisini kullanarak bilgisayar aktivitelerini taklit eden ve bu sayede çalışıyormuş gibi görünen bir grup personelini işten çıkardı.



İddialara göre bankanın Varlık ve Yatırım Yönetimi biriminde görevli, sayıları bir düzineyi aşan çalışan, aktif çalışma izlenimi yaratan klavye ve fare faaliyetleri simülasyonu içeren iddiaların incelenmesinin ardından görevden alındı.


İşten çıkarılan personelin evden mi yoksa ofisten mi "çalıştıkları" bilinmiyor. Özellikle pandemi döneminde çok popüler hale gelen ve Wells Fargo vakasında da karşımıza çıkan "mouse jigglers" cihazları 20$ gibi düşük fiyatlar karşılığında satılıyor. Bu cihazlar, bazı işverenlerin tuş dokunuşları ve göz hareketleri gibi aktiviteleri takip etmek için teknoloji kullanımını artırmaya başlamasıyla aynı zamanda ortaya çıktı.


Mouse jigglers nedir?



Wells Fargo, 2022 yılının başlarında yeniden ofisten çalışma sistemine dönüş yaptı. Gelinen noktada ise çok sayıda personelin, haftanın çeşitli günlerinde evden çalıştığı hibrit sistemin banka genelinde kullanımda olduğu biliniyor. Wells Fargo'da yaşanan ve sahte klavye/fare hareketlerine dayanan işten çıkarmaların hangi noktaya ulaşacağını hep birlikte göreceğiz.

Comments


bottom of page