top of page

Haftalık Gündem Özeti: 03

3 - 9 Haziran tarihleri arasında finans, teknoloji, iş dünyası, girişim, gelecek, yaşam ana kategorilerimizde ve bu kategoriler ile ilişkili çeşitli diğer alanlarda öne çıkan gelişmelerin özet halleri ile karşınızdayız. Hazırsanız haftanın öne çıkan gelişmelerini aktarmaya başlıyoruz!



Detaylı Bakış


Yerli fintech girişimlerinden Sipay, Anfa VC'nin öncülüğünde gerçekleştirilen ilk yatırım turunda 15 milyon dolar yatırım aldı. Bu tura ayrıca Citrus Pay ve Jupiter’den Jitendra Gupta, Pine Labs’ten Amrish Rau, CRED’den Kunal Shah, Khatabook’tan Ravish Naresh ve Pareto Holdings’ten Edward Lando gibi önemli isimler de katılım gösterdi.  Şirket yeni aldığı bu yatırımla, ürün yelpazesini genişletmeyi, yeni pazarlara açılmayı ve küresel varlığını güçlendirmeyi planlıyor.


Papara, 20 milyon kullanıcısına Nasdaq ve Nyse'deki ABD hisse senetlerine gerçek zamanlı yatırım yapma olanağı sunmak için DriveWealth ile işbirliğine gitti. DriveWealth'in Brokerage-as-a-Service (hizmet aracılığı) teknolojisinden yararlanan şirket, müşterilerine Ekim ayından itibaren ABD hisse senetleri ve ETF'lerdeki kısmi hisseleri satın alma ve satma imkanı sunacak.


Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), onay gerektiren ödeme işlemleri için FAST Güvenli Ödeme İşlemi Katman Servisini devreye aldı. Bu sayede ödemeler onay işlemiyle tamamlanabilecek. Bu yeni servis, ödeme işlemlerinde kontrollü bir ortam sağlamayı amaçlıyor. Yeni özellikle ödemeler, önceden belirlenmiş onay işlemiyle tamamlanacak ve bu sayede işlem güvenliği üst düzeye çıkarılacak.



Yapay zeka destekli çeviri aracı DeepL, işletmeler için özel olarak tasarlanmış yeni bir yapay zeka platformu olan Language AI'ı piyasaya sürdü. Bu çözüm, yapay zekayı şirket genelinde yaymak isteyen işletmelerin ihtiyaçlarını karşılamak için özel olarak geliştirildi. Language AI, şirketlerin çeviri ve yazma süreçlerini optimize etmelerine ve iletişimlerini geliştirmelerine yardımcı oluyor. Servis, daha doğru ve akıcı çeviriler sağlayarak küresel iş birliğini ve iletişimi de kolaylaştırıyor. DeepL'in şirketlere özel olarak geliştirdiği çözüm, şu anda Amerika, Avrupa, Orta Doğu, APAC ve Afrika'da kullanılabiliyor.


Mastercard, kullanıcıların bir hesap açtıklarında veya hesaplarını güncellediklerinde otomatik olarak doğrudan para yatırma işlemlerine geçiş yapmalarını ve tekrar eden fatura ödemelerinin güncellemelerini sağlamak için açık bankacılık yapısında yeniliklere gitti. Yapılan güncelleme ile doğrudan bir finans kuruluşunun uygulamasına veya web sitesine yerleştirilen Mastercard'ın Para Yatırma Anahtarı, tüketicilerin manuel evrak işlerini atlamalarına ve maaş bordrosu mevduatlarını otomatik olarak yeni veya mevcut bir banka hesabına yönlendirmelerine olanak tanıyor. Bu özellik Mastercard Start Path üyesi Atomic'in teknolojisinden yararlanıyor.


Rekabet Kurumu, App Store’da uygulama geliştiricilere kendi ödeme sistemini kullanmayı zorunlu kıldığı gerekçesiyle Apple hakkında soruşturma başlattı. Kurul, Apple’ın uygulama geliştiricilerin uygulama içinde kullanıcılarını başka ödeme kanalları hakkında bilgilendirmesini engellediğini; bu yasak nedeniyle tüketicilerin alternatif ödeme kanallarının varlığından ve uygulama içindeki fiyatlandırma ile uygulama dışı fiyatlandırma arasındaki farktan haberdar olamadığını söylüyor. Bu doğrultuda Rekabet Kurumu, Apple’ın kullanıcıların daha uygun fiyatlı seçeneklere ulaşımını kısıtlayıp kısıtlamadığını araştıracak.


Bill Gates'in anılarını anlattığı "Source Code: My Beginnings" adlı kitabı gelecek yıl yayımlanacak. Gates kitapta çocukluğundan Microsoft'un doğuşuna kadar uzanan bir zaman dilimini ele alarak 1975'e kadar uzanan hayat hikayesini gözler önüne seriyor. Bill Gates, teknoloji ve iş dünyasıyla ilgili birçok makale ve deneme yazmasına rağmen, bugüne kadar toplamda 4 adet kitap kaleme aldı.



Avustralya hükümeti, yeni müşteriler üzerinde temel kredi kontrolleri yapmak için şimdi satın al, sonra öde (BNPL) yasalarını uygulamaya koyuyor. Ülkede hükümet, BNPL'nin kredi piyasalarına getirdiği rekabetin farkında olduğunu belirtiyor ancak bu ürünlerin çoğunun şu anda Ulusal Tüketici Kredisi Yasası kapsamında olmadığının altını çiziyor. Bu sorunu çözmek için yasada, sağlayıcıların kredi lisansına sahip olmalarını ve kredilerle ilgili mevcut yasalara uymalarını zorunlu kılacak şekilde değişiklikler yapmayı planlıyor. Ülkede Afterpay, Klarna ve Zip gibi firmalardan BNPL ürünlerinin alımı son yıllarda hızlı bir artış içinde.


Salesforce, ilk yapay zeka merkezini Londra’da açmaya hazırlanıyor. Şirket, 40 bin metrekarelik yapay zeka merkeziyle sektör uzmanlarının, geliştiricilerin ve müşterilerin inovasyon konusunda işbirliği yapmalarını sağlamayı amaçlıyor. 40 bin metrekareden büyük olan merkez, 300’den fazla kişiyi ağırlayabilecek. Yapay zeka merkezinin Birleşik Krallık’ta yapay zeka ile ilgili 500 bin iş yaratılmasında rol oynaması bekleniyor. Salesforce, 2023 yılında Birleşik Krallık’a beş yıl içinde 4 milyar dolar yatırım yapmayı taahhüt etmişti.


Fiziksel mağazaların müşteri içgörülerini keşfetmek için fişleri dijitalleştirmesine yardımcı olan kadın merkezli fintech girişimi Slip, 2.5 milyon sterlin yatırım aldı. Yatırımın tohum turu Adjuvo tarafından yönetilirken ASOS'un Müşteri ve Pazarlamadan Sorumlu Başkan yardımcısı Dan Elton ile Frasers'ın eski CIO'su ve eski CTO'su dahil bir dizi melek yatırımcı turda yer aldı. Girişim, aldığı yatırımı teknoloji altyapısını geliştirmek ve ekibini büyütmek için kullanmayı planlıyor.



Midas'ın mobil uygulamasına "Midas Kripto" adlı kripto alım-satım seçeneği eklendi. Şu an için beta olarak kısıtlı sayıda kullanıcıya sunulan özellik ile kullanıcılar, kripto para alıp satabilecek. Midas uygulaması içine yeni bir sekme olarak eklenen Midas Kripto'yu kullanmak için öncelikle bir kripto hesabı oluşturmanız gerekiyor. Midas Kripto'da şu an için 24 farklı kripto para seçeneğinin yer alıyor.


Robinhood, kripto para borsası Bitstamp'i 200 milyon dolara satın alıyor. İki şirket arasındaki satın alma anlaşmasına göre satın alma bedelinin tamamı nakit olarak ödenecek. Robinhood, Bitstamp satın alması ile birlikte Binance ve Coinbase gibi kripto para borsalarına rakip olmuş oldu. Satın alma haberinin duyurulması ile birlikte Robinhood'un hisse değeri %3.4 oranında yükseldi.


Kısa Kısa



  • Türkiye'de e-ticaret hacmi son 1 yılda %115 oranında arttı.



  • ikas, yeni nesil pazarlama platformu Mars'ı duyurdu.


  • NatWest, İngiltere hükümetinden hisselerini geri aldı.


  • Nvidia, Apple’ı geride bırakarak dünyanın en değerli ikinci şirketi oldu.


  • Birleşik Krallık, "Süper ATM" niteliğinde yeni bir bankamatik türünü test ediyor.


  • Google, uygulama sanallaştırma platformu Cameyo’yu satın aldı.



  • Mükellef, 20 milyon dolar değerleme üzerinden yeni yatırım aldı.


  • Apple, iPhone ve Mac için şifre yönetimi uygulaması geliştiriyor.


  • X'in yeni politikası, kişilerin kendi rızası ile paylaştığı müstehcen içeriğe izin veriyor.


  • Microsoft, yaklaşık 1000 çalışanını daha işten çıkarıyor.


  • Instagram, kaydırarak geçilemeyen reklamları test ediyor.


  • Shopify, Threads.com’u satın aldı.


  • Google, aramalara eklenen AI Overviews özelliğine kısıtlamalar getirdi.

Comments


bottom of page