top of page

Haftalık fintech özeti: 07

Merhaba! 8 -14 Temmuz tarihleri arasında finans, teknoloji ve yaşam alanlarında öne çıkan gelişmeleri derlediğimiz haftalık özetimizle karşınızdayız. Hazırsanız haftanın önemli haberlerini aktarmaya başlıyoruz! Gelecek hafta yeniden görüşmek üzere.



Detaylı Bakış


Samsung, akıllı yüzük modeli olan Galaxy Ring'i tanıttı. Galaxy Ring, 24 saat boyunca kalp atış hızı, uyku, aktivite ve cilt sıcaklığı gibi hayati verileri takip ederek kullanıcılarına kapsamlı bir sağlık tablosu sunuyor. Yapay zeka teknolojisi ile uyku, aktivite ve kalp atış hızı verilerini analiz ederek kişiye özel sağlık önerileri sunan Galaxy Ring, Samsung ekosistemi ile kusursuz entegrasyon sağlayarak daha doğru veri akışı ve pil tasarrufu sağlıyor. Tek şarjla 6 ila 7 gün pil ömrü sunan akıllı yüzük, 399 dolarlık fiyatıyla satışa sunuldu.



Singapurlu bankalar, kimlik dolandırıcılığına açık, tek kullanımlık şifrelerin kullanımını kademeli olarak sonlandırma kararı aldı. Ülkedeki bankalar bu şifrelerin yerine banka hesaplarına girişte dijital güvenlik anahtarlarını müşterilerin kullanımına sunacak. Singapur'da yeni sisteme geçiş, önümüzdeki üç ay içinde aşamalı olarak gerçekleştirilecek. Singapur Polis Gücü Yıllık Dolandırıcılık ve Siber Suç Özeti 2023 Raporu'na göre banka kullanıcılarının bilgilerine yönelik dolandırıcılık vakaları, geçtiğimiz yıl müşteri hesaplarından en az 14.2 milyon doların çalınmasına neden oldu.


Innovate Finance'in verilerine göre küresel fintech yatırımları, 2024'ün ilk yarısında %19 azaldı. Bu yılın ilk yarısında fintechlere yatırılan sermaye, 2023'ün ikinci yarısındaki 1.661 anlaşmaya kıyasla 1.566 anlaşmada kaldı. Genel olarak bu dönemde en fazla yatırımı 599 anlaşmayla 7.3 milyar dolar fintech sermayesi elde eden ABD alırken, İngiltere 2 milyar dolar ve 183 anlaşmayla ikinci sırada yer aldı. Innovate Finance CEO'su Janine Hirt konu hakkındaki görüşlerini "Fintech yatırımlarındaki 2022 zirvesinin ardından bu yıl dibi görmüş olabiliriz. Bu düşüş trendi, 2025'e kadar sürebilir." sözleriyle dile getirdi.


Mastercard, Perakende Rönesansı Raporu'nu yayınladı. Rapora göre sosyal medyanın e-ticarete etkisinin devam etmesi ve sosyal medya üzerinden elde edilen gelirlerin 2024 yılı sonunda 700 milyar dolara yaklaşması bekleniyor. Rapor ayrıca günümüzde tüketicilerin, alışveriş deneyimlerinde sorunsuz entegrasyon talep ettiğini ortaya koyuyor. Ödeme devinin raporunda, online alışveriş yapanların %80’i, yapay zeka tabanlı kişiselleştirmenin çevrimiçi deneyimlerini geliştirdiğine inandıklarını belirtiyor. Rapor, perakende sektöründeki profesyonellere ve yöneticilere, sektördeki en son trendler ve teknolojik gelişmeler hakkında derinlemesine bilgi sunmayı hedefliyor.



Apple, NFC çip teknolojisini üçüncü taraf sağlayıcılara açmayı kabul ederek Avrupa Komisyonu'nun büyük cezalarını savuşturdu. Komisyon, Apple'ın sunduğu taahhütlerin AB antitröst kuralları kapsamında yasal olarak bağlayıcı hale geldiğini, böylece bir antitröst davasını çözdüğünü ve milyarlarca dolara varabilecek bir para cezasının önüne geçtiğini söyledi. Konu şu an için Avrupa'da çözüme kavuşmuş gibi görünse de Apple, ABD Adalet Bakanlığı'nın firmayı akıllı telefon pazarını tekelleştirmekle suçlayan geniş kapsamlı bir davası ile halen karşı karşıya.


Microsoft, Çin'deki çalışanlarına Android yasağı getirdi. Bloomberg'in ulaştığı belgelere göre şirket, tüm personelinden Eylül 2024 itibariyle iPhone'a geçmesini istedi. Belgede, Çin'in kendi Huawei ve Xiaomi cihazları da dahil olmak üzere, Android akıllı telefon kullanan Microsoft personeline şirket tarafından bir iPhone 15 verileceği belirtiliyor. Bu doğrultuda Microsoft'un Çin'deki ofislerinde Android cihazlar için toplama noktaları kurulduğu da belgede geçiyor. Microsoft, Apple'ın App Store'u Çin'de kullanılabilir olduğundan, iPhone'a geçen tüm personelinin Microsoft Authenticator şifre yöneticisini ve Identity Pass uygulamasını kullanabilmesini amaçlanıyor.


Yerli fintech Sipay, bu yıl Süper Lig'e yükselen Bodrum Futbol Kulübü ile isim sponsorluğu konusunda anlaştı. Yapılan anlaşmaya göre Bodrum FK, Trendyol Süper Lig 2024-2025 sezonu boyunca Sipay Bodrum FK ismi ile anılacak. Sipay CEO’su Semih Muşabak, konu hakkındaki açıklamasında isim sponsorluğunun, iki tarafa da büyük katkılar sağlayacağını dile getirdi.



Banco Santander ve Google, dünya genelinde 18 yaş üstündeki kişilere ücretsiz yapay zeka eğitimi vermek için anlaşmaya vardı. "Kurs, Santander | Google" adlı eğitim, Santander Açık Akademi platformunda İngilizce, İspanyolca ve Portekizce dillerinde kullanıcılara sunuluyor. Evde ve işte yapay zekanın potansiyeline dair bir bakış açısı sunan kurs, katılımcıların üretkenliklerini artırmalarına, temel bilgileri öğrenmelerine, görevleri otomatikleştirmelerine, fikir üretme ve sorunları daha verimli bir şekilde çözme becerilerini geliştirmelerine yardımcı olmayı amaçlıyor. Kursu tamamlayan kullanıcılar, Banco Santander ve Google'dan bir katılım sertifikası alıyorlar.


Londra merkezli banka NatWest, belge imzalamaya yönelik dijital kimlik hizmetini Adobe Acrobat Sign aracılığıyla İskandinav ülkelerindeki müşterilerinin kullanımına sunacak. Bankanın bu hizmeti, leasing işlemlerinde kullanılacak. NatWest, OneID'yi ilk olarak geçtiğimiz yıl Birleşik Krallık'taki işletmelere yönelik Müşteri Özellik Paylaşımı hizmetini kolaylaştırmak için tanıtmıştı.


Kısa Kısa



  • Dünyanın ilk LEGO çiçekçisi Hollanda'da açıldı.

  • Teamfluencer, Nevzat Aydın’dan 3 milyon dolar değerleme ile yatırım aldı.

  • Kuveyt Türk Yatırım, hisse işlemleri ve halka arz için SPK’dan faaliyet izni aldı.

  • İddialara göre Tesla'nın robot taksisi Ekim ayında tanıtılabilir.

  • YouTube Shorts, TikTok benzeri yapay seslendirme özelliğini tanıttı.

  • Siber güvenlik girişimi Exein, 15 milyon dolar yatırım aldı.

  • Visa ve Tangem ödeme kartını kripto cüzdanla birleştiriyor.

  • Dijital medya girişimi Dolubatarya, Hayat Finans'tan 1 milyon dolar değerleme ile yatırım aldı.

  • Netflix Türkiye, abonelik ücretlerine tekrar zam yaptı: En pahalı abonelik seçeneği 300 TL oldu.

  • Spotify, yeni özellikleriyle sosyal ağa dönüşecek.

  • Microsoft ve Apple, OpenAI'ın yönetim kurulundan çekildi.

  • Spor medyası girişimi Sports Digitale, 18 milyon dolar değerleme üzerinden 900 bin dolar yatırım aldı.

  • X, yeni bir beğenmeme (dislike) butonunu test etmeye başladı.

  • SoftBank, İngiliz çip geliştiricisi Graphcore’u satın aldı.

  • Alphabet, dijital pazarlama çözümleri sunan HubSpot’u almaktan vazgeçti.

  • WhatsApp, bilinmeyen grup sohbetlerine eklenme konusunda güvenliği artırdı.

Comentarios


bottom of page