top of page

Haftalık fintech özeti: 05

Merhaba! 24 -30 Haziran tarihleri arasında finans, teknoloji ve yaşam alanlarında öne çıkan gelişmeleri derlediğimiz haftalık özetimizle karşınızdayız. Hazırsanız haftanın önemli haberlerini aktarmaya başlıyoruz! Gelecek hafta yeniden görüşmek üzere.



Detaylı Bakış


Mali Eylem Görev Gücü (FATF), Türkiye’nin gri listeden çıkarıldığını duyurdu. 28 Haziran 2024’te yapılan açıklamayla, Türkiye’nin mali suçlarla mücadele konusundaki çabaları takdir edildi ve 2021’de kara para aklama ve terörizmin finansmanı ile mücadelede yetersiz olduğu için girdiği gri listeden çıkartıldığı bildirildi.


Kripto varlıklara ilişkin düzenlemeler içeren Sermaye Piyasası Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştı. Kanunla birlikte, Sermaye Piyasası Kanunu’na kripto varlıklar ve ilgili hizmet sağlayıcılarla ilgili önemli tanımlar eklenecek. Ayrıca platformlarda fiyatlar serbestçe oluşacak ve hizmet sağlayıcılara Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği'ne üye olma zorunluluğu getirilecek.


Elektronik devi Samsung'un girişim kolu Next, tüm banka ve kredi kartlarını bir araya getiren uygulama Curve'e stratejik bir yatırım yaptı. Şu ana kadar 250 milyon doların üzerinde fon toplayan Curve, kullanıcıların birden fazla kartı tek bir akıllı kart ve uygulamada birleştirmesine olanak tanıyor. Halihazırda İngiltere'de Samsung Pay+'a güç ve destek sağlayan Curve, finansmanın "para için işletim sistemi" olma hedefini destekleyeceğini söylüyor. Şirkete yapılan yatırımın değeri açıklanmadı.



Ülkemizde bayram haftasını yaşadığımız günlerde, dünyada gerçekleşen küresel fintech yatırımları 1 milyar doları aştı. Bu kapsamda gerçekleşen 21 anlaşmada toplamda 1 milyar doların biraz üzerinde yatırım gerçekleşti. CyberTech’ler ve kredi girişimlerinin öne çıktığı yatırımlarda haftanın en büyük haberi Kanada’dan geldi. Kanada merkezli Financeit, 364 milyon ABD doları kaynak sağladı. Siber güvenlik girişimi Huntress, 150 milyon dolar yatırım aldı. 2018’de kurulan Birleşik Krallık merkezli Zilch ise Deutsche Bank’tan 100 milyon pound yatırım aldı.


FED, ödeme sektöründe dolandırıcılık raporlamasını ve tespitini iyileştirmek, vakaların azalmasına yardımcı olmak için ScamClassifier adı verilen bir araç geliştirdi. Geçtiğimiz yıl Federal Ticaret Komisyonu'na tüketici dolandırıcılığından kaynaklı 10 milyar doları aşan zarar bildirimi yapıldı. ScamClassifier modeli, dolandırıcılıkları kategori ve türlerine göre ayırmak ve sınıflandırmak için bir dizi soru kullanıyor. Fed, bu modeli kullanarak sektörün tespit, soruşturma ve vakaları azaltma odağını geliştirebileceğini; dolandırıcılık taleplerinin alımını hızlandırabileceğini ve raporlamayı iyileştirebileceğini söylüyor.


QNB Finansbank’ın ödeme kuruluşu QNBpay, TCMB’den faaliyet izni aldı. QNBpay Ödeme Hizmetleri Genel Müdürü Alp Baydar, QNBpay’in finansal platformunu yeni ürünler ve iş birlikleriyle genişleterek pazarı büyütmeyi ve müşterilere katma değerli hizmetler sunmayı hedeflediklerini belirtti. QNBpay’in sunduğu servis modeli sayesinde kullanıcılar, ek maliyetlerle uğraşmak zorunda kalmadan, tek bir platform üzerinden tüm bankalarla entegre bir şekilde işlem yapabiliyor. Ayrıca, ödemeleri ertesi gün hesaplarına geçiyor.



Getir, 250 milyon dolarlık yeni bir yatırım aldığını duyurdu. Bu yatırım sonrası yeniden yapılanmaya giden şirket, her biri farklı pazar fırsatlarına odaklanan iki ayrı grup olarak faaliyetlerine devam edecek. İlk grup Getir’in Türkiye’deki online market ve yemek teslimatı hizmeti işine odaklanırken, ikinci grup ise Getir’in e-ticaret, finans, mobilite ve ABD’deki FreshDirect’in de olduğu diğer faaliyetlerini yürütecek. Getir’in mevcut hissedarlarından Mubadala Investment Company, şirkete ek sermaye sağlayarak Getir’in Türkiye’deki online market ve yemek teslimat hizmeti işinde yönetime ve çoğunluk hissesine sahip olacak.


Vepara ve KnowYourX, KYC (dijital kimlik doğrulama) süreçlerini iyileştirmek amacıyla stratejik bir iş birliği anlaşması imzaladı. Ortaklık, finans sektöründe kimlik doğrulama süreçlerini daha güvenli ve verimli hale getirmeyi hedefliyor. Bu işbirliği, kullanıcı kimlik doğrulama tarafında yenilikçi teknolojileri ve algoritmaları kullanarak müşteri deneyimini iyileştirmeyi amaçlıyor. Yapılan işbirliği ile Vepara ve KnowYourX, geleneksel finansal sınırları aşarak sektördeki markalara ve kullanıcılara daha güvenli, derinlemesine hizmetler sunacak.



Nubank, Silikon Vadisi merkezli veri şirketi Hyperplane'ı açıklanmayan bir ücret karşılığında satın alarak yapay zeka öncelikli stratejisini ileriye taşıma kararı aldı. 2022'de piyasaya sürülen Hyperplane, kişiselleştirilmiş müşteri deneyimleri oluşturmak için bankaların birinci taraf verilerinin ardındaki potansiyeli açığa çıkarmasına yardımcı oluyor. Nubank, Hyperplane'ın sistemlerine sorunsuz bir şekilde entegre olacağını ve müşterilere daha akıllı, daha adil ve daha kişiselleştirilmiş finansal ürün ve hizmetler sunarak anında fayda sağlayacağını söylüyor.


Visa, seyahat edenler için dijital kart değiştirme hizmetini başlattı. Şirketin yeni hizmeti ile cüzdanlarını kaybeden yolcular artık kısa mesaj veya e-posta yoluyla dijital kart değişimi yapabilecekler. Dijital kart değiştirme hizmeti, finans kuruluşlarının kart sahiplerine dünyanın her yerinde sorunsuz, stressiz yolculuklar sunmasını sağlamak üzere tasarlandı. Bu hizmet ile talep edilmesi halinde, kart sahibinin kimlik doğrulaması yapması ve dijital cüzdanına eklemesi için kartı veren kuruluş adına müşteriye yeni bir dijital kart gönderiliyor.


Kısa Kısa



  • Mac için ChatGPT, herkesin kullanımına açıldı.

  • Google Translate, 110 yeni dili desteklemeye başladı.

  • Banka yöneticileri başarının kilit unsurunu "Z kuşağı" olarak görüyor.

  • İçerik üreticileri Instagram'da kendilerinin yapay zeka versiyonunu üretebilecek.

  • Belge otomasyonu girişimi Hebbia, 100 milyon dolar yatırım aldı.

  • Masraff, yapay zeka ile zaman ve personel gider tasarrufu sağlıyor.

  • AB, Apple’ın Dijital Piyasalar Yasası’nı ihlal ettiğine karar verdi.

  • OpenAI, kod hatalarını tespit eden CriticGPT’yi tanıttı.

  • ChatGPT’nin Çinli rakibi Ernie, 300 milyon kullanıcıya ulaştı.

  • Obilet, stratejik yatırım almak üzere BlaBlaCar ile anlaşmaya vardı.

  • Stabil kripto para BiLira, yeni borsası BiLira Kripto'yu yayına aldı.

  • Apple, Meta ile yapay zeka odağında ortaklık kurmayı reddetti.

  • Yapay zeka lideri olmak isteyen İsrail, ilk süper bilgisayarını kuracak.

  • Microsoft, AB’de antitröst suçlamalarıyla karşı karşıya kaldı.

  • Çalışan becerileri verileri sunan TechWolf, 43 milyon dolar yatırım aldı.

留言


bottom of page