top of page

Avustralya, BNPL yasalarını hayata geçiriyor

Avustralya hükümeti, yeni müşteriler üzerinde temel kredi kontrolleri yapmak için şimdi satın al, sonra öde (BNPL) yasalarını uygulamaya koyuyor.



Finder tarafından yapılan ankete göre Avustralya; Afterpay, Klarna ve Zip gibi firmalardan BNPL ürünlerinin alımının son yıllarda hızla arttığını gördü; ülkede yılın ilk yarısında insanların yaklaşık %40'ı bu yöntemle satın almalar gerçekleştirdi.


Ülkede hükümet, BNPL'nin kredi piyasalarına getirdiği rekabetin farkında olduğunu belirtiyor ancak bu ürünlerin çoğunun şu anda Ulusal Tüketici Kredisi Yasası kapsamında olmadığının altını çiziyor. Bu sorunu çözmek için yasada, sağlayıcıların kredi lisansına sahip olmalarını ve kredilerle ilgili mevcut yasalara uymalarını zorunlu kılacak şekilde değişiklikler yapmayı planlıyor. Mevzuat ile ayrıca "BNPL'nin diğer kredi biçimlerine kıyasla sahip olduğu düşük risk ve maliyeti yansıtmak için yasa kapsamında yeni bir düşük maliyetli kredi kategorisi oluşturulacak.


Mali İşler Yardımcısı ve Mali Hizmetler Bakanı Stephen Jones MP konu hakkındaki görüşlerini “Avustralyalıların, tüketiciyi koruyan güçlü kanunların yürürlükte olduğunu bilerek BNPL'nin avantajlarından yararlanmasını istiyoruz. BNPL eğer kredi gibi görünüyor ve davranıyorsa bu şekilde düzenlenmelidir. Bu konudaki değişikliklerimiz dengeli ve orantılıdır, BNPL ürünlerinin sağladığı tüketici faydalarını korur." sözleriyle dile getirdi.


BNPL şirketlerinden Zip CEO'su Peter Gray ise konu hakkında "Zip, güçlü müşteri sonuçlarını destekleyen amaca uygun düzenlemelerin uzun süredir savunucusu olmuştur. Federal hükümetin duyurusunu ve Zip'in mevcut uygulamalarıyla uyumlu bu standartların uygulamaya konulmasını memnuniyetle karşılıyoruz." açıklamasını yaptı.

Comments


bottom of page